SK EN

MENU

Cena IGRIC za Najlepší filmový alebo televízny dokumentárny film!

IGRIC, ktorý organizuje Slovenská filmový zväz, Únia slovenských televíznych tvorcov a Slovenský literárny fond, je popri cenách Slnko v sieti najstaršou filmovou cenou na Slovensku a jedným z dvoch významných ceremoniálov národných filmových cien.

Cenu IGRIC za najlepší dokument získal Tomáš Krupa za réžiu filmu DOBRÁ SMRŤ na slávnostnou udelovaní 31. ročníka výročných národných filmových cien, ktorý sa uskutočnil za hygienických opatrení v Bratislave 20. septembra 2020.

Zároveň film ocenil aj Klub Filmových Novinárov Cena Slovenskej Filmovej Kritiky 2020 za najlepší slovenský celovečerný dokumentárny film uvedený v kinách v roku 2019. 

Prečo názov Igric? Igric (po latinsky Joculátor) bol stredoveký potulný spevák, herec komediant atď. 

Prvé udeľovanie sa konalo v roku 1967. Zúčastnil sa ho čestný predseda FITEZu, národný umelec Martin Frič. Zahviezdil film Štefana Uhra, Panna zázračnica. Ocenenia Igric sa udeľovali ešte v rokoch 1968, kde okrem iných zabodoval Juraj Jakubisko s filmom Kristove roky, a tretí, v rade posledný ročník, sa konal v roku 1969.

FITEZ bol 7.1.1970 vylúčený z Národnej fronty a tým na dvadsať rokov zakázaný a udeľovanie Igricov, najmä z politických dôvodov, zrušené. Slovenský filmový zväz sa pri svojom konštituovaní roku 1990 prihlásil k dedičstvu FITEZu a bolo teda logické, že 31.1.1993 obnovil aj udeľovanie ceny Igric.

Gratulujeme všetkým oceneným filmom a tvorcom! 

https://kultura.pravda.sk/film-a-televizia/clanok/563446-igric-ma-vitazov-tieto-slovenske-filmy-a-serialy-su-najlepsie/

http://www.nulife.sk/nulife/2020/09/20/ne4/

Novinky