SK EN

MENU

Film DOBRÁ SMRŤ získal cenu na festivale v USA za najlepší dokumentárny film

Film Dobrá smrť mal americkú premiéru v oficiálnej súťaži Montgomery International Film Festival v štáte Maryland na východe USA ako jediný zástupca zo Strednej a Východnej Európy a rovno získal cenu za najlepší dokumentárny film. Porota ocenila najmä odvahu, s ktorou sa tvorcovia s režisérom Tomášom Krupom otvorene pustili tabuizovanej témy konca života a eutanázie. 

"Dobrá smrť je výnimočný film o veľmi silnej, avšak stále veľmi tabuizovanej a nepreskúmanej téme. Osobne sme cítili, že režisér a tvorcovia filmu odviedli vynikajúcu prácu pri prezentovaní námetu, vývoja príbehu a emócií v celom filme. Odvaha tvorcov filmu, ako aj jednotlivcov, ktorých život a voľby boli vo filme preskúmané, si zaslúži obrovské UZNANIE, pretože to nie je niečo, čo by väčšina z nás otvorene a bez cenzúry zdieľala so svetom. Veľmi odvážny výber a umelecké spracovanie tak bolestnej témy a zároveň zobrazenie krásy, prijatia a nádeje,“ uviedla vo svojom rozhodnutí šesťčlenná medzinárodná porota. 

Montgomery International Film Festival premietol film pre amerických divákov a porotu celkom štyrikrát. Tvorcov na festivale zastúpil syn hlavnej predstaviteľky Simon Convey, žijúci dlhodobo v USA v susednom štáte Virginia, a osobne uviedol jednu z projekcii spojenú s diskusiou. Témou tohtoročného festivalu bol „Návrat k Art House filmom“ s cieľom rozvíjať komunitu tvorcov slobodného myslenia, ktorí posúvajú hranice obrazu a zvuku v snahe dosiahnuť celosvetové povedomie o tejto dôležitej umeleckej forme. Festival sa uskutočnil v multikine AMC (pôvodne skratka pre American Multi-Cinema) od 18. do 25. augusta 2019, pričom AMC je najväčší reťazec kín na svete aj v Spojených štátoch, predstavuje 2 200 kinosál v 244 kinách v Európe a viac ako 8 200 kinosál v 661 kinách v USA. 

„Samozrejme, teší ma, že film takto hlboko zasiahol aj americké publikum a festivalovú porotu , ktorá našu prácu ocenila. Osobne som poctený vyjadrením poroty, ktorá nám cenu udelila nielen na základe filmárskeho spracovania, ale aj prístupu ku kontroverznej téme. Je to pre mňa potvrdením toho, že sa nám podarilo osud Janette Butlin spracovať citlivo a dôstojne. Som mimoriadne rád, že sa projekcie na festivale osobne zúčastnil Simon, ktorý vo filme vystupuje popri svojej matke a odpovedal priamo divákom na ich otázky. Bola to jedinečná príležitosť dozvedieť sa o procese vzniku filmu a o ťažko predstaviteľnej, rodinnej skúsenosti z iného pohľadu, z pohľadu priameho účastníka,“ povedal režisér a producent Tomáš Krupa. „Táto cena predovšetkým patrí veľkej duši, akou bola Angličanka Janette Butlin, vďaka ktorej sme mali to privilégium byť dokumentaristami a svedkami jej silného príbehu. Je to v prvom rade jej film.“  poďakoval režisér filmu. 


Porotcovia: 

http://miffus.org/chairman-judging/

Zoznam víťazov: 

http://miffus.org/award/

Novinky