SK EN

MENU

Film DOBRÁ SMRŤ sa stal víťazným filmom na festivale Jeden svět v kategórii Česká súťaž

Film DOBRÁ SMRŤ získal na Festivale dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět Cenu Poroty v Českej súťaži a zároveň ho diváci ohodnotili ako tretí najlepší film festivalu. V Prahe v rámci festivalu uviedli film za prítomnosti tvorcov trikrát. Odborná porota zložená z osobností svetovej kinematografie ocenila „nevtieravú prácu s kamerou, snahu nesúdiť a filmársku schopnosť vystavať prenikavý portrét o práve človeka na dôstojnú smrť“.

Skutočný príbeh nevyliečiteľne chorej Angličanky Janette, ktorý so svojím štábom spracoval režisér a producent Tomáš Krupa, sa k slovenským divákom dostane už tento štvrtok 21. marca 2019, a to vďaka distribučnej spoločnosti Continental film. 

Z doterajšej skúsenosti môžem povedať, že sa ukázalo ako veľmi ťažké umiestniť film na tému eutanázie na medzinárodných filmových festivaloch a predstava získania ocenenia ako skoro nemožná. Ďakujem v tomto zmysle festivalu Jeden svět za zaradenie filmu do svojho programu a medzinárodnej porote za odvážne rozhodnutie udeliť nám cenu. Moje poďakovanie patrí ale najmä Janette Butlin, film je predovšetkým o nej. So slovensko-českým filmovým štábom sme mali veľké privilégium prijať jej pozvanie a byť svedkami a dokumentaristami jej silného životného príbehu a osudu,“ povedal režisér a producent filmu Tomáš Krupa, ktorý si bol cez víkend previať cenu v Prahe osobne. 

O výsledkoch v Českej súťaži rozhodovala na festivale Jeden svět trojčlenná odborná porota v zložení: Harry Vaughn – dramaturg prestížneho amerického festivalu Sundance, Juste Zavisaite - výkonná riaditeľka ľudskoprávneho festivalu Inconvenient Films a projektová manažérka Litovského centra pre ľudské práva, Alia Damaihati - riaditeľka indonézskeho festivalu v Jakarte s fórom Festival Film Dokumenter. V sekcii figurovalo 12 filmov, osem z nich malo na festivale svoju premiéru. Zároveň diváci ohodnotili snímku ako tretí najlepší film festivalu. 

„Téma eutanázie je veľmi citlivá problematika. Pri spracovaní si vyžaduje maximálny jemnocit a ten sa tvorcom podarilo docieliť. Tému smrti, umierania či samovraždy sme v tohtoročnom výbere Jedného sveta zaznamenali citeľne viac než v predchádzajúcich ročníkoch. Film Tomáša Krupu patril k tým najpozoruhodnejším na danú tému – a to práve vďaka veľmi intímnej kamere a blízkosti hlavnej hrdinky,” povedal programový riaditeľ festivalu Jeden svět Onděj Moravec

https://www.jedensvet.cz

Novinky