SK EN

MENU

Film DOBRÁ SMRŤ získal cenu Cinematik.doc na festivale Cinematik 2019

Ocenenie Cinematik.doc za najlepší dokumentárny film sa porota v zložení Mária Ferenčuhová, Jan Gogola a Friedrich Moser rozhodla udeliť ex aequo filmom Skutok sa stal režisérky Barbory Berezňákovej a filmu Dobrá smrť režiséra Tomáša Krupu.

Oba filmy porota hodnotí ako vysoko nadpriemerné tak v prístupe k téme i v kvalite spracovania. Zároveň ich považuje za natoľko formálne a tematicky rôznorodé, ale koncepčne za takmer nesúmerateľné, že uprednostnenie jedného bolo ujmu pre ten druhý.

Na filme Skutok sa stal porota oceňuje jeho výstavbu, kreatívne spracovanie heterogénnych filmových materiálov, svieže rozprávanie a inteligentnú montáž. Napriek tomu, že film sa venuje na prvý pohľad lokálnej problematike, spôsob rozprávania ho robí univerzálne zrozumiteľným.Film Dobrá smrť porotu zasiahol predovšetkým svojou estetickou pôsobivosťou, obrazovou krásou i pokojnou intímnosťou a vnímavým, zvláštne umierneným prístupom k téme.

„Po festivalových úspechoch v zahraničí je to prvé domáce ocenenie pre náš film a ako sa hovorí, čo je doma, to sa počíta. Dôležité je, že ocenenia pomáhajú zviditeľňovať náš film a verím, že si silný príbeh Angličanky Janette Butlin nájde cestu aj k divákom, ktorí ho zatiaľ nevideli. Jej osud otvára dôležitú ľudskoprávnu tému a v časoch, keď sa znovu pýtame kam a ako ľudstvo smerujeme, kladie tie najzákladnejšie otázky,“ povedal režisér a producent Tomáš Krupa, ktorý prevzal ocenenie z rúk členky poroty Márie Ferenčuhovej. 


Viac: 
https://www.cinematik.sk/novinky/strnasty-rocnik-cinematiku-ovladli-vynimocne-filmy-a-vypredane-premietania/

Novinky